Vad är munherpes? Munherpes är ett virusangrepp, som beror på ett virus som
heter Herpes Simplex Virus (HSV-I).

Virus överförs genom direktkontakt med huden – gärna i områden nära slemhinnor t.ex. mun och näsa. Har du en gång blivit smittad av herpesvirus så finns viruset i kroppen under resten av livet.
Det finns 3 tillstånd som ofta ger upphov till sår i ansiktet, på läpparna eller i munhålan: munherpes, impetigo (svinkoppor) och afte.
Oftast beror blåsor på och runt läpparna på en infektion med herpesviruset HSV-I. De flesta smittas av herpes som barn. Herpes är en livslång virusinfektion, där återfallen lätt kan feldiagnostiseras som barnsår (impetigo) på grund av liknande symtom. Både impetigo- och herpessår förekommer huvudsakligen i samma område vid/på läpparna, kring munnen och i ansiktet. I motsats till herpessår kännetecknas impetigo av att såren aldrig förekommer på själva läppen, och sårskorporna är gula, på röd botten. Impetigo orsakas av bakterier och är vanligast hos barn. Afte visar sig som recidiverande smärtsamma små sår på läppar, kindslemhinnor eller på tungan. Denna hemsida handlar bara om munherpes.